Pohja
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja varovasti muna-sokerivaahtoon.
- Kaada irtopohjavuokaan (pohjalle leivinpaperi ja reunat voit halutessasi voidella, joskin kypsä kakku kyllä yleensä lähtee irti muutenkin) ja paista 175 asteessa noin 35-40 minuuttia.
Vaniljatäyte
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
4 liivatelehteä
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi ja mausta.
- Laita kylmässä vedessä lionneet liivatelehdet pieneen kulhoon tms. ja kaada päälle 2-3 rkl kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja tarkista, että liivatteet ovat sulaneet. Kaada liivatteet ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Ylempänä vaniljatäyte ja alempana mustaherukkaa |
2 dl kermaa
250g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
2,5 dl mustaherukkasosetta
6 liivatelehteä
- Sulata mustaherukat ja tee niistä sose sauvasekoittimella. Mustaherukkasoseen tarkka määrä on makuasia, minä käytin sitä tähän kakkuun noin 2,5 dl.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka, mausteet ja mustaherukka.
- Laita kylmässä vedessä lionneet liivatelehdet pieneen kulhoon tms. ja kaada päälle 2-3 rkl kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja tarkista, että liivatteet ovat sulaneet. Kaada liivatteet ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Kakun kokoaminen
2-3 dl Spritea tai muuta kostutuslientä
1,5 dl mustaherukka -curdia
250g sokerimassaa
Marsipaania tai muuta koristelumateriaalia
- Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
- Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla.
- Nosta pohjimmainen kakkulevy vuokaan (se, joka on ollut pohjaa vasten paiston aikana, se on tasaisin ja päätyy siis lopulta kakun pinnalle) ja kostuta.
- Tee tässä vaiheessa vaniljatäyte ja kaada se ensimmäisen pohjan päälle. Nosta seuraava kakkulevy täytteen päälle, painele varovasti jotta täyte tasoittuu. Kostuta.
- Tee mustaherukkatäyte ja kaada pohjan päälle.
- Kostuta viimeinen kakkupohja "sisäpuolelta", eli siltä puolelta joka tulee täytettä vasten. Nosta vuokaan ja painele kakku tasaiseksi. Peitä tuorekelmulla. Nosta jääkaappiin hyytymään muutamiksi tunneiksi tai yön yli. Tarkkaa hyytymisaikaa en osaa sanoa, jos teet kakun edellisenä päivänä niin se ainakin hyytyy hyvin yön aikana.
- Kumoa kakku tarjoiluvadille. Taita kakun päällä olleet kelmut sivuun ja laita siis tarjoilulautanen kakun päälle, käännä kakku ylösalaisin lautasen avulla ja irroita vuoka sekä reunoille ja pohjalla olleet kelmut. Kakku on nyt lautasella niin päin, että pohjimmaisena ollut, nyt kauniisti tasoittunut, pohja on päällimmäisenä. Tätä kääntöprojektia ei tietenkään ole pakko tehdä, mutta näin kakun saa helposti lautaselle ja tasaisin puoli päätyy päällimmäiseksi...
- Levitä reunoille ja päälle mustaherukka -curd. Kaulitse sokerimassa ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Tasoittele reunat ja koristele maun mukaan.
Kaunis!
VastaaPoista