maanantai 14. toukokuuta 2012

Prinsessakakku

Tämä prinsessakakku on gluteeniton ja laktoositon ja se tarjoiltiin äitienpäivänä. Ja tämä on siis blogistin ensimmäinen prinsessakakkuyritys ja itse asiassa ensimmäinen kerta kun kuorrutan mitään marsipaanilla. Lopputuloksena herkullinen, mutta ei ehkä ihan niin kaunis kakku. Niin ja kakun kyljessä ensimmäiset marsipaaniruusukyhäelmäni. Ehkä ne tunnistaa ruusuiksi vaikka ei niistä ihan sellaisia tullut kuin piti. Käytin täytteen osalta sekä idean pohjana tätä ohjetta.

Kakkupohja
Täytetty kakku ja päälle tullut marsipaani.
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl perunajauhoja
1 tl  leivinjauhetta

- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon.
- Kaada taikina irtopohjavuokaan (leivinpaperi pohjalle ja reunat voidellaan) ja paista 175 asteessa noin 35 minuttia. Kakkupohja nousi hyvin ja siitä tuli hieman liian suuri tähän kakkuun. Leikkasin sen siis 4 osaan ja laitoin yhden pohjan odottamaan tulevaa käyttöä.


Loppu täytteestä päätyi kakun pintaan ja reunoille.
Täyte
2,5 dl maitoa
2 keltuaista
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
1 liivatelehti
0,5 tl vaniljajauhetta
2 dl kermaa

- Sekoita maito, keltuaiset, sokeri ja jauho keskenään pinnoitetussa kattilassa. Laita levylle ja keitä kunnes kiisseli alkaa paksuuntua. Lisää kylmässä vedessä lionnut liivatelehti ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä.
- Vaahdota kerma ja lisää kiisseli, sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai vaniljaa.


Kakun kokoaminen
2dl kostutuslientä (esim. Sprite tai sitruunakivennäisvesi)
Onnea äideille :)
Vadelmahilloa
250-300g vihreää marsipaania
Vaaleanpunaista marsipaania koristeisiin

- Leikkaa kakku kolmeen osaan (tai jos kakusta tulee erityisen korkea kuten minulla niin neljään ja laita yksi pohjalevy vaikka pakastimeen tulevaisuutta varten).
- Kostuta pohjimmainen levy ja levitä sille kerros vadelmahilloa. Lisää päälle reilu 1/3 vaniljatäytteestä siten, että täytettä on reilusti keskellä kakkua ja vähemmän reunoilla. Näin saat kakusta vähitellen kuperan.
- Nosta toinen kakkulevy täytteen päälle, kostuta ja lisää täytteet samoin kuin ensimmäiseen väliin.
- Kostuta päällimmäinen levy "alapuolelta" ja nosta kakun päälle. Painele kakkua varovasti muotoillaksesi siitä tasaisen.
- Levitä loput kreemistä kakun päälle ja reunoille.
Kakku kahvipöydällä
- Kaulitse marsipaani ohueksi levyksi. Älä tee liian ohutta, 200g marsipaanipötköstä tehty kuorrutus jäi liian ohueksi ja se kostui nopeasti epätasaiseksi... Nosta levy kakun päälle ja painele kakkuun kiinni. Leikkaa ylimääräiset reunat pois ja koristele haluamallasi tavalla.


Huomioita
- Kaikki maitotuotteet laktoosittomia, mutta tavalliset käyvät tietysti myös.
- Pohjan voi tehdä "tavallisenakin" jos ei gluteenittomuudelle ole tarvetta.

- Käytin Dr Oetkerin marsipaaneja jotka sopivat väriensä puolesta toisiinsa vaikka vihreä olikin kirkkaan vihreän sijaan lähinnä levänvihreä...
- Marsipaanin alle voisi laittaa myös voisokerikreemin.
- Kakun päällystäminen kannattaa tehdä vasta vähän ennen tarjoamista. Ainakin minulla marsipaani alkoi hikoilemaan ja sulamaan suhteellisen nopeasti.
- Liivate ei varmaankaan ole välttämätön, mutta laitoin sen ohjeen mukaisesti. Kiisselistä tulee ehkä hiukan löysempää ilman, mutta toisaalta maissijauhoa voisi laittaa hiukan enemmänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti