maanantai 25. kesäkuuta 2012

Näkkileipä

(Kuva: S.Kärki)
Törmäsin tähän ohjeeseen ja kun kaapistä löytyi hiivaa lukuun ottamatta kaikki aineet niin näkkileipää piti heti tehdä. Näkkäri sai suosiota juhannusjuhlijoiden joukossa, joten eiköhän tätä tule tehtyä toistekin. Tein pieniä muutoksia alkuperäiseen reseptiin, joka löytyy täältä, mutta niistä tuossa alla lisää.


Näkkileipä 
Noin 12 g hiivaa ( eli n. neljäsosa hiivakimpaleesta)
5 dl vettä
1 rkl hunajaa
2 tl fenkolinsiemeniä huhmareessa hienonnettuna
suolaa
4 dl ruisjauhoja
6 dl grahamvehnäjauhoja (alkuperäisessä hiivaleipäjauhoja)
Voiteluun valkuaista ja vettä
Päälle seesaminsiemeniä ja unikonsiemeniä

(Kuva: S.Kärki)
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja fenkolinsiemenet.
- Lisää suola jauhoihin. Alusta jauhot taikinaan. Taikinan tulee olla löysähkö, mutta se ei saa olla liian
tarttuvaa. Anna taikinan kohota puoli tuntia.
- Jaa taikina osiin ja pyörittele kevyesti litteiksi pallukoiksi. Kauli taikinapallukat yksitellen ohuiksi levyksi. Käytä apuna riittävästi jauhoja. Voit myös kaulia taikinan suoraan leivinpaperin päällä, jolloin taikinaa ei tarvitse irrottaa alustasta.
- Voitele leivät valkuais-vesiseoksella ja ripottele päälle siemeniä. Paista leipiä 250-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.
- Jäähdytä leivät. Voit jättää ne myös uunin jälkilämpöön kovettumaan, kun uuni ei ole enää polttavan kuuma.

Huomioita
- Pistelin melkein kaikki leivät haarukalla, joka osoittautui virheeksi: pistelemättömästä tuli rapeampi kun "kerrokset" erosivat toisistaan.
- Seuraavalla kerralla yritän saada taikinalevyistä vielä ohuempia.
- Uunini ei kiertoilmalla lämmennyt vaadittuun 250 asteeseen, mutta hyvin leivät silti kuivuivat. Paistoaika vaan oli pitempi.

2 kommenttia:

  1. Tää on myös mun to do -listalla, kunhan ehtis/sais aikaiseksi!

    VastaaPoista
  2. Yllättävän helppoa tätä oli lopulta tehdä eikä aikaakaan mennyt mahdottomasti. Eli kokeilemaan vaan!

    VastaaPoista