Charlotta on mukava tehdä ja siitä tulee helposti kivan näköinen. Erillistä koristelua ei tarvita välttämättä ollenkaan, sen kuin vaan kumoaa kakun lautaselle ja nostaa tarjolle. Tällä kertaa täytin Charlotan mustikoilla ja mansikoilla. Täytteen voi tietysti tehdä vain yhdestäkin marjasta tai saman tien laittaa molemmat marjat samaan täyte-erään.
Kääretorttu
3 kananmunaa
1,2 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
2/3 tl leivinjauhetta
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja paista uunipellillä 200 asteessa noin 10-12 min.
- Kumoa kääretorttu sokeroidulle leivinpaperille. Levitä torttulevylle kerros puolukkamarmeladia (tai jotain muuta hilloa). Kääri tiukaksi rullaksi ja nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
Täyte
Viipale Charlottaa |
500g maitorahkaa
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
n. 2,5 dl mustikoita
n. 2,5 dl mansikoita
1 limetti
Sokeria maun mukaan
6 liivatelehteä
Hieman kiehuvaa vettä
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka, sokeri ja vanilja. Sekoita tasaiseksi ja jaa kahteen osaan.
- Laita liivatteen likoamaan kylmään veteen.
- Perkaa ja pilko mansikat, puhdista mustikat. Purista limetistä mehu ja sekoita se mansikoiden joukkoon.
- Lisää toiseen rahkavaahdon puolikkaaseen mustikat ja toiseen mansikat. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria, vaniljaa tai muita makuaineita (ks. huomioita).
- Lisää vaahtoihin liivatteet (3 kumpaankin) vasta sitten kun olet tehnyt Charlotan pohjatyöt (ks. kokoaminen). Liota liivatteet (3kpl) 2-3 rkl kiehuvaa vettä ja lisää täytteeseen ohuena nauhana jatkuvasti sekoittaen.
Charlotan kokoaminen
- Leikkaa kääretorttu ohuiksi viipaleiksi. Vuoraa pyöreäpohjainen kulho tuorekelmulla. Vuoraa kulhon pohja ja reunat kääretorttuviipaleilla. Yritä asetella viipaleet mahdollisimman tasaisesti ja niin, että väleihin ei jää suuria aukkoja.
- Lisää liivate ensin mustikkatäytteeseen ja kaada se kääretortuilla vuoratutuun kulhoon. Tasoita pinta.
- Tällä kertaa kääretorttua oli hieman liian vähän, joten "nostin" reunoja asettelemalla torttuviipaleiden päälle vielä kerroksen halkaistuja mansikoita kuten kuvasta näkyy.
- Lisää liivate mansikkatäytteeseen ja kaada vuokaan. Tasoita pinta ja peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin hyytymään.
Huomioita
- Kääretortun täytteeksi voi laittaa mitä haluaa tai mitä kaapista löytyy. Esimerkiksi mustikka- tai mansikkahillo sopisi hyvin tai tortun väliin voisi laittaa myös vaikka lemon curdia tai vain kerroksen vaniljarahkaa. Niin ja toki kääretortun voi myös ostaa valmiina jos ei sillä kertaa halua kääretorttua itse kääräistä kokoon.
- Marjatäytteitä voisi maustaa vaniljan ja limen lisäksi vaikka konjakilla, rommilla tai jollain marjaliköörilläkin. Ja limeä voi laittaa enemmänkin kuin nyt tässä ohjeessa. Voit lisätä myös limen kuoriraastetta tuomaan enemmän makua.
- Täyte oli tällä liivatemäärällä aika pehmeää, eli jos haluaa jämäkämmän kakun voi liivatteita lisätä ainakin 1kpl molempiin täytteisiin.
Yhden kerran kokemuksella samaa mieltä Charlotan helppoudesta suhteessa hienoon ulkonäköön.
VastaaPoistaHerkulliselta kuulostaa täytteetkin kuten aina.
Kiitos! Ja hienon ulkonäon lisäksi kivaa on loputtomat täytteen muuntelumahdollisuudet.
VastaaPoista