torstai 8. tammikuuta 2015

Creme brulee


Paahtovanukas (crème brûlée), joka tunnetaan myös nimillä ”burnt cream”, “crema catalana”, tai “Trinity cream”, on kermainen vanukas, jossa on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Paahtovanukas maustetaan perinteisesti vaniljalla. Erilaisia muunnelmia on esimerkiksi suklaalla, kahvilla, rosmariinilla, liköörillä, vihreällä teellä, kookoksella tai muilla hedelmillä maustettu paahtovanukas. Tässä ohjeessa vaniljan lisäksi mausteena sitruunan kuori.

Creme brulee
2,5 dl kermaa
1,5 dl täysmaitoa
3 kananmunan keltuaista
0,5 dl sokeria
1 tl raastettua sitruunan kuorta
Ripaus vaniljajauhetta
Ruokosokeria vanukkaan pinnalle

- Vatkaa sokeri ja keltuaiset sekaisin, älä vaahdota.
- Kuumenna kattilassa kerma, maito, raastettu sitruunankuori ja vanilja. Kuumenna lähelle kiehumispistettä.
- Kaada kermamaito -seos ohuena nauhana keltuaisseokseen kokoajan rauhallisesti sekoittaen.
- Annostele seos siivilän läpi annosvuokiin. Nosta annosvuoat syvälle uunipannulle ja siirrä uuniin.
- Kaada uunipannulle kuumaa vettä niin, että se peittää annosvuoista 3/4 tai vähintään puolet. Kypsennä uunin alaosassa 190 asteessa 20 - 25 min. Tai pidempään jos vaikuttaa siltä, että massa ei hyydy.
- Ota uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa, "hytkyy mutta ei aaltoile". Anna jäähtyä jääkaapissa 2-3h tai yön yli.
- Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle ruokosokeria. Paahda kaasupolttimella pinta kauniin ruskeksi.

Huomioita
- Tällä ohjeella tehty creme brulee jäi aika löysäksi, mutta se voi toki johtua myös suhteellisen syvistä tarjoiluastioista. Seuraavalla kerralla voisin lisätä yhden keltuaisen ja katsoa hyytyykö massa silloin paremmin.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tää kuuluu myös mun lemppareihin. Ja siksi ihmettelen itsekin miksi en tätä aiemmin ole tehnyt... Loppujen lopuksi aika helppo jälkkäri. Mitä nyt vielä vähän tarvii tuota hienosäätöä tehdä ja kokeilla ehkä useampaa ohjetta että löytää sen itselle täydellisen version.

      Poista