keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Pavlova

Pavlova (Kuva: S.Kärki)

Wikipedia:
Pavlova on marenkipohjainen täytekakku, joka on nimetty balettitanssija Anna Pavlovan mukaan. Marenki on pyöreä ja se on usein koristeltu hedelmillä. Se on rapea ulkopuolelta ja pehmeää sisältä. Jälkiruoka on keksitty Anna Pavlovan vierailun jälkeen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Molemmissa maissa se on hyvin suosittu, ja se on tärkeä osa sikäläista gastronomiaa. Pavlovaa on tapana syödä joulun tienoilla.

No nyt pavlova on sitten vihdoin tehty ja samalla olen tehnyt ensimmäisen kohdan "To Do -listastani". Ohjeen löysin Donna Hayn nettisivuilta. Pavlova ei itse asiassa ole vaikea tehdä, mutta onnistuakseen se vaatii juuri oikean uunin lämpötilan ja hyvin vatkatut valkuaiset. Oma kokeiluni ei onnitunut ihan täydellisesti: pinta tummui ja halkeili, mutta päällinen oli rapeaa ja sisus pehmeää kuten pitäisikin. Joten pienistä kosmeettisista virheistä huolimatta leivonnainen oli kerrassaan herkullinen. Päälle valikoitui tällä kertaa erinäisiä hedelmiä ja suklaarouhetta, mutta kesällä tämä olisi täydellinen tuoreiden mansikoiden tai vadelmien kera.
(Kuva: S.Kärki)
Pavlova
150ml valkuaisia (noin 4 kananmunaa)
220g erikoishienoa sokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
2 tl etikkaa

- Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Vaahdon tulee olla kovaa ja kiiltävää.
- Lisää maissijauho (siivilöiden) ja etikka ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.
- Muotoile marengista noin 18cm halkaisijaltaan oleva ympyrä leivinpaperille. Tasoita reunoja ja pintaa hieman.
- Laita marenki uuniin ja alenna lämpötila 120 asteeseen.
- Paista 1t 20 min. Laita uuni pois päältä ja anna pavlovan jäähtyä uunissa.
- Pavlova säilyy muutaman päivän ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.
Pavlovan poikkileikkaus (Kuva: S.Kärki)

Täyte
2 dl kermaa
Hedelmiä
Tummaa suklaata

- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Pilko hedelmät ja rouhi suklaa.
- Levitä kerma pavlovan päälle. Lisää hedelmät ja suklaa.
- Tarjoile heti.

2 kommenttia:

  1. Oih, saa lähettää laatikossa meille, jos jää jotain!

    VastaaPoista
  2. Yllättävän vähän tuota jäi vaikka syöjiä oli vain neljä :)

    VastaaPoista