Risotto on siitä mukava ruoka, että sitä voi höystää monenlaisilla vihanneksilla. Tällä kertaa tein kotimaisista kasviksista sadonkorjuun hengessä risottoa.
Sadonkorjuurisotto (noin neljälle)
1 pieni kesäkurpitsa
2 kesäsipulia (punaista tai valkoista)
Vihreitä papuja
Ruohosipulia
Rucolaa
1 rkl oliiviöljyä
voita
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
noin 1 l kasvislientä
1½ rkl raastettua sitruunankuorta
vajaa 2 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
- Tee
ensin kesäkurpitsapyree. Leikkaa kesäkurpitsa kuutioiksi. Laita kuutiot kattilaan vesitilkan kera. keitä kunnes kutiot ovat pehmenneet. Lisää nokare voita ja ruokalusikallinen hienonnettua ruohosipulia. Soseuta sauvasekoittimella, soseeseen saa jäädä "sattumia".
- Puhdista pavut ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä ja jätä odottamaan.
- Aloita risoton valmistaminen. Kuori (tarvittaessa) ja hienonna sipulit. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli. Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta.
- Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se.
- Lisää
kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan (pidä siis kasvisliemikattilaa
lämpimänä hellalla, se ei haittaa vaikka liemi hiukan poreilisi koko
ajan). Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää
nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen.
- Lisää joukkoon kesäkurpitsa, kun riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvaa (al dente).
- Ota
pannu liedeltä ja lisää voi, silputtu rucola, sitruunankuori, parmesaani, suola
ja mustapippuri. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia. Voit myös lisätä mukaan hieman silputtua sipulin vartta.
- Paista
sillä välin pavut voissa niin, että ne lämpenevät. Jaa risotto lautasille, nosta päälle pavut. Voit lisätä risoton päälle sormisuolaa ja oliiviöljyä.
- Tarjoa sellaisenaan lounaaksi tai alkuruuaksi. Risotto sopi myös mainiosti paistetun kalan kaveriksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti