tiistai 29. maaliskuuta 2016

Pääsiäiskakku



Nähtyäni tämän Dr. Sugar blogin pääsiäiskakun en kerta kaikkiaan voinut olla kokeilematta sitä myös itse. Mignon munat kun ovat pääsiäisen parhaita herkkuja niin eihän niistä tehty kakkukaan voi huonoa olla. Lopputuloksena oli herkullinen kakku, joka kyllä toimisi pieninä leivoksina hieman paremmin. Kyseessä nimittäin on sen verran tuhti herkku, ettei pääsiäispöydän suurinkaan herkkusyy kyennyt syömään kuin pienen palan. Tein puolikkaan annoksen ja 8 syöjää sai tuhottua kakusta puolet... Lukaiskaa alkuperäisestä tarkemmat ohjeet, tässä alla hieman lyhennettynä ja omiin tarpeisiin muokattuna. Ohjeen browniepohja on erinomaista myös sellaisenaan.

Browniepohja
250g voita
150g tummaa suklaata
4 dl hienoa sokeria
Ripaus vaniljajauhetta
4 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta

- Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Kevyesti voitele leivinpaperin pintaa öljyllä. Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
- Sulata voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita pilkottu suklaa voisulan joukkoon. Kääntele kunnes seos on tasaista.
- 3. Lisää joukkoon sokeri ja vanilja ja sekoita.
- Lisää joukkoon kananmunat aina yksi kerrallaan, lisäten seuraavan vasta kun edellinen on sekoittunut. Seoksesta tulee aika kinuskimaista, mutta se ei haittaa.
- Lisää lopuksi vehnäjauhot ja kaakaojauhe hellästi käännellen joukkoon.
- Kaada seos pellille ja paista noin 8-15min uunin tehosta riippuen. Pohja saa jäädä browniemaisen pehmeäksi. Jäähdytä valmis pohja.
- Annoksen pohja riittää hyvin isompaankin kakkuun. Itse käytin pohjasta noin puolet pääsiäiskakkuun ja loput jäivät muuhun herkutteluun.
- Leikkaa pohjasta irtopohjavuokasi kokoiset pohjat (2kpl) ja laita toinen leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle.

Mignon-mousse
2,5 dl kermaa
1 rkl sokeria
n. 150 g mignon-munia (3kpl), sulatettuna
2 liivatelehteä

- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Kääntele kerman joukkoon sulatettu mignon-seos.
- Alä purista liivatteista ylimääräisiä vesiä pois, vaan sulata liivatteet kattilassa liedellä. Kaada liivateseos kerma-mignon seoksen joukkoon koko aika sekoittaen.
- Kaada seos vuokaan browniepohjan päälle, tasoita ja nosta toinen pohja seoksen päälle. Laita jääkaappiin hyytymään yön yli.

Marenkivoikreemi
3 suurta munan valkuaista
150g sokeria
200g huoneenlämpöistä suolatonta voita
Ripaus vaniljajauhetta
+väriainetta

- Kumoa valkuaiset ja sokeri kuumutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa käsivatkaimella kunnes seoksen lämpötila on 65 astetta, tai kunnes kaikki sokerikiteet ovat sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta.
- Jatka vatkaamista sähkövatkaimella, kunne seos on valkoista ja ilmavaa, ja muistuttaa marenkimassaa. Vatkaa kunnes seos on jäähtynyt, 5-10 minuutin ajan.
- Lisää voi vähitellen pieninä nokareina. Kun kaikki voi on lisätty, vatkaa seosta vielä muutama minuutti. Älä hätäänny, jos seos juoksettuu. Jos seos on liian kylmää, laita kulho muutamaksi sekunniksi vesihauteeseen ja vatkaa sileäksi. Jos se on liian lämmintä, laita kulho hetkeksi jääkaappiin ja sitten vatkaa sileäksi.
- Lisää viimeisenä vanilja & väriaine (lisää vähitellen). Sekoittele hyvin.
- Kuorruta hyytynyt kakku kreemillä.

Suklaapisarat
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl öljyä
+sivellin

- Sekoita öljy ja kaakaojauhe yhteen. Käytä sivellintä seoksessa ja ravista ylimääräinen suklaaseos pois.
- "Roiski" siveltimellä pieniä suklaaläiskiä kakun pintaan. Seosta saattaa roiskua muuallekin, joten ole varovainen!
- Koristele lopuksi pienillä suklaamunilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti