torstai 8. syyskuuta 2011

Syksyn makuja kakkuvadilla

Kakun pinta ja koristuksia
Tällä kertaa siis omenaa, mustaherukkaa, kanelia ja rahkaa kakussa. Kakun tein tilaustyönä, jossa pyydettiin oikeastaan vain jotain kakkua. Kakku kuitenkin joutui kestämään aika paljon kuljetusta, joten päädyin tekemään hyydykekakun joka toivottavasti on pysynyt kiltisti irtopohjavuoassaan syömiseen asti. Kakun maustakaan en pysty mitään sanomaan. Erilliset osat olivat kaikki hyviä, mutta miten toimivat yhdessä... toivottavasti saan jonkinlaisia kommentteja kakun syöjiltä, jotta tiedän kannattaako tehdä toistekin.


Kanelinen omena-herkukkakakku

Pohja
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

- Uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Kaada kakkuvuokaan, jonka pohjan olet peittänyt leivinpaperilla. Vuoka se "isompi" vuokani jonka mittoja en muista ja jota en nyt voi mitata kun ei ole vielä palautunut...
- paista noin 25 minuuttia kunnes kakku on kypsä.
- Poista vuoasta ja leikkaa kahteen osaan.

Omena-herukkatäyte
noin 400g kuorittuja, lohkottuja omenoita (siemenkodat poistettuna)
4 dl mustaherukoita
2 dl ruokosokeria
2 kanelitankoa
0,5 dl maissijauhoja
0,5 dl vettä
2 liivatelehteä

- Leikkaa omenat ohuehkoiksi lohkoiksi. Laita omenat, herukat, sokeri ja kanelitangot kattilaan. Keitä noin 5min kunnes omenat ovat melkein kypsiä ja herukat ovat vähän soseutuneet. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Lisää maissijauhot ja vesi (sekoita siis jauhot vesitilkkaan) ja keitä vielä hetki.
- Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja lisää kuumaan hillokkeeseen. Sekoita hyvin, että liivatteet varmasti sulavat ja sekoittuvat tasaisesti.

Rahkatäyte
4 dl vispikermaa
500 g maitorahkaa
Sokeria maun mukaan
Vajaa tl vaniljajauhetta

1 rkl sitruunamehua
3 rkl kiehuvaa vettä
4 liivatelehteä

- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää rahka sekä sokeri. Vatkaa tasaiseksi, lisää vanilja ja tarkista maku.
- Laita lioteut ja puristetut liivatelehdet pieneen astiaan, lisää kiehuva vesi ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi ja lisää rahkavaahtoon hyvin sekoittaen.


Kakun kokoaminen
Noin 2dl vesi-sitruunamehu-sokeri lientä (suhteet maun mukaan)

- Nosta toinen pohja irtopohjavuokaan. Kostuta pohja kostutusliemellä.
- Levitä omena-herukkatäyte pohjan päälle. levitä täytteen päälle noin 1/3 rahkatäytteestä.
- Nosta päälle toinen kakkulevy. Kostuta. Kaada päälle loput rahkatäytteestä.
- Koristele kanelitangoilla, tähtianiksella ja ripottelemalla päälle kanelia.

Huomiota
- Jos tekee kakun pienempään vuokaan saa omena-herukkatäytteestä selvemmin kauniin hyytelökerroksen. Tähän isoon vuokaan kerros oli varsin ohut.
- Pienempään vuokaan tehdessä pohjan voisi tehdä 2-3 kananmunan pohjana tai käyttää osan kakkulevyistä joskus toiste.
- Kiitos kakkuohjeen ajatuksesta Kinuskikissalle, mutta kuten huomaa muuntelin ajatusta aika paljon...
- Raportoin kakun hyytymisestä, mausta jne. jos saan syöjiltä kommentteja. Liivatteiden kanssa menin aika pitkälti mutu-tuntumalla joten ei välttämättä mennyt oikein...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti