tiistai 30. elokuuta 2011

Hillottuja luumuja, eli luumuhillo ja luumumarmeladi

Manteli-luumumarmeladi
Erään lähisukulaisen pihalla kasvaa keltaluumupuu. Tämä kyseinen puu päättää aina silloin tällöin tuottaa niin paljon luumuja, että niiden kuluttamiseen tarvitaan apua. Ja tietysti luumut kypsyvät kaikki melkein samaan aikaan eivätkä juurikaan kestä säilytystä... Lupauduin siis kuluttamaan ainakin muutaman kilon luumuja hilloihin ja marmeladeihin. Tällä hetkellä takana kaksi iltaa hilloamista. Sunnuntaina tein erän manteli-luumumarmeladia ja tänään ihan tavallista luumuhilloa. Ohjeet ovat aika suoraan Dansukkerin sivuilta, josta löytyy tosi hyviä hillo-ohjeita ja neuvoja siihen miten eri aineksista saa aikaiseksi erilaisia hilloja, hyytelöitä ja marmeladeja. Kannattaa siis vilkaista jos aihe kiinnostaa.

Manteli-luumumarmeladi
1,5kg luumuja
Paketti (olisiko 330g) hillo-marmeladisokeria
2 kanelitankoa
Kourallinen tähtianiksia (ainakin 5-6kpl)
Noin 150g kuorittuja, kokonaisia manteleita

- Kalttaa ja pilko luumut. Kalttauksesta "Huomioita" osiossa. T'ässä luumujen paino siis käsittelemättöminä.
- Laita luumut ja mausteet kattilaan ja keitä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen.
- Lisää sokeri ja mantelit ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin 5-10 minuuttia.
- Purkita puhtaisiin, kuumiin purkkeihin. Säilytä viileässä. Katso lisää säilymisestä "Huomioita" osiosta.

Luumuhillo
1kg 300g kaltattuja ja pilkottuja luumuja
1dl vettä
600g hillosokeria

- Kuumenna luumuja ja vettä kunnes seoksesta nousee vesihöyryä.
- Lisää sokeri, sekoita ja anna kiehua noin 15min. Sekoita välillä.
- Purkita puhtaisiin, kuumiin purkkeihin.

Huomioita
- Kalttauksessa kuori poistetaan kuuma-kylmäkäsittelyllä. Tee terävällä veitsellä luumun toiseen päähän ristiviilto, upota luumu kiehuvaan veteen ja anna olla siellä hetki. Huomaat kun kuori alkaa irtoamaan. Nosta luumu tuolloin kylmään veteen. Tee tämä toimenpide kaikille luumuille (niitä voi laittaa kattilaan aika monta yhtä aikaa). Kuoren pitäisi lähteä helposti irti tämän käsittelyn jälkeen ja saat kuoretonta, tasaista hilloa.
- Dansukker kertoo sivuillaan, että Hillo-marmeladisokerilla tehdyt hillot pitää aina säilyttää viileässä. Tavallisella hillosokerilla tehty hillo sensijaan säilyy tarvittaessa jopa huoneenlämmössä. Ero johtuu siitä, että ensin mainittua sokeria käytettäessä hillon sokeripitoisuus on pienempi ja siten sitä "säilyttävää" ainetta on vähemmän.
- Hilloa voi maustaa makunsa mukaan. Minä laitoin marmeladiin ohjetta enemmän tähtianiksia, sillä pidän niiden mausta.
- Kypsistä keltaluumuista tulee helposti sosetta ja nämäkin hillot ovat siten varsin "hienorakeisia". Hillosokerit kuitenkin hyydyttävät massan hyvin ja siten molempien kokeilujen lopputuloksena on varmasti erittäin käyttökelpoinen hillo.

1 kommentti:

  1. Pääsin näitä eilen ensimmäistä kertaa maistamaan. Luumuhillo on ihanaa, ja luumu-manteli -hillo myös. Se maistuu aika marsipaaniselta, mikä on tosi hyvä juttu kun pitää marsipaanista :)

    VastaaPoista