tiistai 28. helmikuuta 2012

Vauvan ja pikkulapsen myssy

Ensimmäinen ja pienin myssy Pupustin (vuosimallia 80) päässä.
Löysin Dropsin sivuilta hauskan myssyn ohjeen. Muuten malli on aika samanlainen kuin aiemmin tekemieni siksakmyssyjen, mutta tähän muodostuu hauska "huippu" päälaelle. Myssy on helppo tehdä, kunhan pysyy kärryillä siinä missä vaiheessa mikäkin lisäys tai vähennys tehdään. Eli ainakin alkuun silmukkamerkkien (esim hakaneulojen) käyttö on suotavaa. Muuten voi käydä niin, että lisäykset menevät vääriin kohtiin ja myssyn saumoista (eli siis vähennysriveistä) ei tule kauniita. Todellisuudessa myssysähän on siis vain yksi ommeltava sauma, joka sijoittuu pään taakse.
Keskikokoinen ja pieni myssy

Solmimisnauhat tein siksakmyssyjen nauhojen mallilla, eli luodaan 4 silmukkaa, neulotaan silmukat oikein. Älä käännä työtä, vaan työnnä silmukat sukkapuikon toiseen päähän. Neulo uudelleen samalta puolelta, eli siis neulo aina etupuolelta (lanka siis vetää "loppupään" silmukat kiinni "alkupäähän" muodostaen pyöreän nyörin). Toista, kunnes nyörin pituus on sopiva. En oikein osaa tätä tekniikkaa selittää kovin hyvin, mutta kokeilemalla tämäkin varmaan selviää. Tai kysymällä...


Purosta tehty myssy

Tein kolme myssyä, ensimmäiset kaksi Dropsin Alpaca -langasta. Ensimmäisen tein Dropsin pienimmän koon mukaan. Mahtunee ainakin toivottavasti vastasyntyneelle. Toisen tein ohjeen koon 3/4v mukaan. Myssystä tuli kuitenkin niin pieni, ettei ainakaan 2,5 vuotiaalle kummilapselle mahtunut. On siis varmaan noin yksivuotiaalle sopiva. Ainakin siis minun käsialallani ja Alpaca -langalla neulottuna. Kolmas myssy on tehty ohjeen 6/9kk silmukkamäärillä, mutta Novitan Puro-langasta. Myssystä tuli sopiva sille 2,5 vuotiaalle. Ehkä jopa hieman väljä, eli menee varmasti ainakin vielä ensi talvena.

5 kommenttia:

  1. Niin on. Ja helppo tehdä. Kannattaa kyllä tarkistaa aika alku vaiheessa, että tekee riittävän isoa myssyä... Mulla on nyt tuo "välikoko" odottelemassa että löyisi joku tarpeeksi pienipäinen...

    VastaaPoista
  2. Toi hirveä on aivan hurmaava, harmillista ettei mahtunut enää lapselle :)

    Voisikohan tuosta mallista soveltaa jonkun aikuisten version?

    VastaaPoista
  3. VIHREÄ :-) Ei siis hirveä. Hirveän söpö hirveä kylläkin.

    VastaaPoista
  4. Aikuisten koon tästä varmasti voisi tehdä paksummasta langasta ja lisäämällä silmukoita... Pitääkin laittaa mietintämyssyyn :)

    VastaaPoista