torstai 2. toukokuuta 2013

Sima

Sima (Kuva: S.Kärki)

Simaa tulee tehtyä joka vuosi vapuksi. Tänä vuonna vain sellainen neljä litraa, mutta koska ohje oli hyvä niin laitetaan se tänne talteen. Ja perusohjetta muuntamalla saa hyvin tehtyä vaikka kesäsimaa juhannukseksikin. Simaahan voisi hyvin tehdä mihin aikaan vuodesta vain, joskin itsekin olen simaa lähinnä vappuisin tehnyt...

Sima
4 l vettä
500 g fariinisokeria
3 sitruunan mehu
1 sitruuna viipaloituna
Reilusti viipaloitua inkivääriä
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

- Kaada sokeri ämpärin (tai muun reilun neljän litran vetoisen astian) pohjalle, lisää sitruunan viipaleet ja viipaloitu inkivääri. Käytin sellaisen kämmenen kokoisen palan kuorittua inkivääriä. Enemmänkin olisi voinut käyttää vaikka kyllä tämäkin mukavan raikkaan maun simaan toi.
- Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
(Kuva: S.Kärki)
- Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima.
- Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina.
- Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Huomioita
- Simaa voi maustaa sitruunan ja inkiväärin lisäksi vaikka limellä, appelsiinilla tai greipillä.
- Kesäisempää simaa voi tehdä pakastimeen jääneistä pakastemarjoista. Ohje löytyy esimerkiksi täältä: kirkas mustaherukkasima tai marjasima. Ja raparperistakin tulee kuulemma hyvää simaa. Pitää muistaa kokeilla joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti