lauantai 17. maaliskuuta 2012

Moniviljasämpylät

Nämä sämpylät muotoutuivat "mitä kaapista löytyy" periaatteella. Olin juuri saanut luomupiirin kautta pussillisen sämpyläjauhoseosta, jossa on ruista, kauraa ja vehnää. Luomuina tietysti. Tämän seoksen lisäksi käytin taikinaan kaapista löytyneen täysjyvävehnäjauhon lopun sekä hieman kaurahiutaleita. Taikinasta tuli tahmeaa ja hiukan hankalasti leipoutuvaa, mutta lopputulos eli sämpylät olivat juuri niin hyviä kuin uunituoreet itse leivotut sämpylät oikeastaan aina ovat.

Moniviljasämpylät
0,5 l lämmintä vettä
1-2 tl suolaa
n. 0,5 dl rypsiöljyä
1-2 rkl siirappia (tällä kertaa kaapista löytyi ruokosiirappia)
1 pussi kuivahiivaa
10-12 dl jauhoja (esim. täysjyvävehnä, ruis, kaura)
1 dl kaurahiutaleita
Unikonsiemeniä

- Sekoita veteen suola, öljy ja siirappi. Lisää pari dl jauhoja.
- Sekoita kuivahiiva (pussin ohjeen mukaan) pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan.
- Lisää taikinaan jauhoja ja hiutaleet kunnes taikina on mielestäsi sopivaa. Jätin taikinan aika löysäksi. Jauhoja voi lisätä kohotuksen jälkeen tarvittaessa vähän lisää.
- Peitä kulho kelmulla/pyyhkeellä/kannella ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
- Kaada taikina leivinpöydälle, lisää tarvittaessa vähän jauhoja ja muotoile sämpylöiksi.
- Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Paina pintaan halutessasi kuvio, voitele vedellä tai vesi-siirappi sekoituksella ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Peitä liinalla.
- Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista sämpylöitä noin 12-15 min. Isoja pitempään kuin pieniä.

Huomioita
- Sämpylöistä tuli aika isoja, mutta litteitä. Jauhoja olisi siis kannattanut käyttää lähemmäs se 12dl niin taikina ei olisi levinnyt pellillä niin paljon.
- Sämpylöihin voi lisätä vaikka porkkanaraastetta, erilaisia siemeniä, hiutaleita, mysliä jne.

2 kommenttia:

  1. Munkin piti leipoa sämpylöitä, mutta eihän mulla ole hiivaa tässä maassa. Pitää yrittää muistaa ens kerralla, kun käy kaupassa.

    VastaaPoista
  2. Sitten vaan leivinjauheella tekemään muffinssityyliin. Tai pellille teeleipänä. Tosin jos ei ole sitäleivinjauhettakaan, niin ei paljon auta...

    VastaaPoista