tiistai 6. maaliskuuta 2012

Neuleliivi lapselle

Neuleliivi. Vähän on iso tälle mallina toimineelle karvaturrille...
Tämän liivin osaa tehdä jos osaa neuloa oikeaa ja nurjaa. Tähän ei minulla ollut mitään ohjetta, eli malli on oma. Lopputuloksena toimiva ja aika hauskan näköinen liivi. Hieman liian lyhyt siitä tuli, joten pituutta kannattaa sitten soveltaa kohdelapsen pituuden mukaan. Leveyttä voi myös soveltaa sen mukaan millainen tarve on. Näillä silmukkamäärillä ja 7-veljestä langalla leveys riittää hyvin 2-3 vuotiaalle, varmaankin vanhemmallekin kun eivätkös pikkulapset kasva lähinnä pituutta eivätkä niinkään leveyttä... Liivi on tehty kokonaan joustinneuleesta, joten se muotoutuu hyvin päälle. Valmiina itsekseen (kuten toisesta kuvasta näkee) ei näytä juuri miltään, mutta pääsee oikeuksiinsa lapsen päälle puettuna.

Neuleliivi

7-veljestä lankaa, tai muuta suurin piirtein saman vahvuista villa, puuvilla tms. lankaa. Puikot nro 5. Lankaa kului arviolta puoli kerää. Tein liiviin raitoja 7-veljestä Punatulkku -langalla. Näin ollen sopii hyvin pariksi tekemääni neulehameeseen.

- Luo 88 silmukkaa ja jaa neljälle puikolle (tai jos käytät pyöröpuikkoa niin luo silmukat suoraan siihen).
- Liivi neulotaan aluksi suljettuna nauleena. Neulo siis 2 o 2 n joustinneuletta suljettuna neuleena noin 5cm.
- Jatka edelleen suljettua neuletta, mutta vaihda neule 4 o 2 n joustinneuleeksi. Voit tehdä tässä vaiheessa halutessasi raitoja liiviin.
- Neulo kunnes liivi on sopivan mittainen. Käytännössä siis sen mittainen kuin on matka lapsen vyötäröltä kainaloon.
Tältä liivi näyttää valmiina.
- Neulo puolella silmukoista (44) etukappale. Eli jatka 4 o 2 n joustinneuletta kahdella puikolla kunnes etukappaleen pituus on kainalosta hartiaan. Kannattaa tehdä väljä siten, että kädentiet jäävät aika isoiksi. Näin liivi mahtuu paksummankin puseron päälle, eikä ala kiristämään kainaloista.
- Tee lopuksi etukappaleeseen noin 5cm matkalle 2o 2n joustinneuletta.
- Tee takakappale samoin kuin etukappale. Ennen joustinneuleen aloitusta tarkista, että saat joustinneuleet kohdistettua. Eli jos (ja toivottavasti kun) etukappaleen joustinneule alkaa ja päättyy kahteen oikeaan silmukkaan, niin tarkista, että takakappale toimii samoin. Tarvittaessa lisää tai kavenna 2 silmukkaa joustimen ensimmäisellä kerroksella.
- Prässää työ halutessasi ja ompele olkasaumat. Ompele siis etu- ja takakappaleiden päät yhteen noin 5cm matkalta. Joustinneuleen pitäisi joustaa niin paljon, että lapsen pää mahtuu väliin jäävästä aukosta. Mikäli epäilet, että ei mahdu, niin tee ompeleet lyhyemmälle matkalle.
- Työ on valmis.

2 kommenttia:

  1. :-) Joo, ei tuo kuva anna oikeutta liivin söpöydelle livenä.

    VastaaPoista
  2. On tosiaan aika onnettoman näköinen noin pöydällä päälle pukemista odottelemassa... Mutta onneksi toimii käytössä hyvin!

    VastaaPoista