torstai 27. kesäkuuta 2013

Hernerisotto

Kuva: S.Kärki
Helsingin Sanomista löytämäni (herkullisen!) parsarisoton ohjetta muokkaamalla tein meille juhannuksena hernerisottoa paistetun kuhan lisäkkeeksi.

Hernerisotto (neljälle nälkäiselle kalan lisäkkeenä)
4 pientä salottisipulia
2 rkl öljyä
nokare voita

4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
noin 1 litra kasvislientä
1½–2 dl hienonnettua pinaattia

Loraus kuohukermaa
noin 1 dl hienonnettua minttua
1 sitruunan raastettu kuori
n. 1,5 dl raastettua parmesaania

200g herneitä
suolaa
mustapippuria
 

- Hienonna ja kypsennä pinaatti tai sulata pakastepinaatti. Lisää loraus kermaa ja kiehauta (sulatettujen pinaattien kanssa kiehautin mikrossa). 
- Hienonna minttu, raasta sitruunankuori ja parmesaani ja riivi herneet paloista tai sulata ne.

- Aloita risoton valmistaminen. Kuori ja hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli. Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta.- Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se. - Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan (pidä siis kasvisliemikattilaa lämpimänä hellalla, se ei haittaa vaikka liemi hiukan poreilisi koko ajan). Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen.
- Lisää joukkoon pinaatti ja herneet, kun riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvaa (al dente).
- Ota pannu liedeltä ja lisää minttu, sitruunankuori, parmesaani, suola ja mustapippuri. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia.
- Tarjoa sellaisenaan lounaaksi tai alkuruuaksi. Risotto sopi myös mainiosti paistetun kalan kaveriksi.

Huomioita
- Risoton perusohjetta voi muokata sen mukaan mitä kasviksia löytyy.
- Kasvisliemen määrä on arvio. Taisin käyttää lientä noin 1 litran, mutta on hyvä jos lientä on reilusti jotta riisi ei jää liian kovaksi sen takia että liemi loppuu kesken.

2 kommenttia:

  1. Onpa kivan erilainen ohje tämä. Ja tuo kuha näyttää niin herkulliselle. Toivottavasti pääsen itsekkin taas pian syömään kuhaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risoton ohje on helppo ja sitä voi muunnella aina sen mukaan mitä kaapista löytyy. Alkuperäinen ohjehan on parsarisottoon ja se oli kyllä aivan äärettömän hyvää :)

      Poista