Koldskål ja kammerjunker |
Koldskål
2 kananmunan keltuaista
3 rkl sokeria
Puolikkaan vaniljatangon siemenet (tai ripaus vaniljajauhetta)
2 rkl vastapuristettua sitruunamehua
Joko
1/2 l kirnupiimää
1/2 l tykmaelkia (jos löydät jostain)
Tai
0,75 l kirnupiimää
n. 2 dl paksua maustamatonta jogurttia
- Vatkaa sokeri ja keltuaiset kevyesti, eli niin että sokeri suurin piirtein liukenee ja muodostaa kevyen vaahdon.
- Lisää vanilja ja sitruunamehu.
- Sekoita mukaan maitotuotteet.
- Nosta kannu jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan.
Huomioita
- Suomesta ei tykmaelkia löydy. Kyseessä on hapanmaitotuote, joka on ilmeisesti suurin piirtein viilin ja piimän välimuoto. Tuote ei "veny" kuin viili ja on paksumpaa kuin piimä...
- Tein tämän ensimmäisen versioni yhdistämällä 0,75l kirnupiimää ja pari dl turkkilaista jogurttia. Jokin muu jogurtti toimisi varmaankin paremmin, sillä turkkilainen ei sekoittunut kunnolla. Jokin paksu, mutta vielä juoksevassa muodossa oleva jogurtti pitää löytää seuraavaa kokeilua varten.
- Kirnupiimään voisi kokeilla myös sekoittaa tavallista piimää ja katsoa saisiko siten sopivan maun ja rakenteen. Ilmeisesti koldskål voidaan tehdä myös pelkästä kirnupiimästä, mutta silloin lopputuote on erittäin juoksevaa.
Koldskål on kyllä nerokas tuote!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaHarmi vaan ettei saa kaupoista... Mutta eipä tämä itse tekeminenkään vaikeaa ole.
Poista