Aleksis Kiven nimikkoleivos
Leivosta suunnitellessani
lähdin liikkeelle kotimaisista raaka-aineista, perinteisistä mauista ja
tuotteista joita on ollut käytettävissä jo Kiven elinaikana. Leivoksen tyyli ja
valmistustapa on kuitenkin tuotu nykypäivään. Osa tuotteista on modernisti
käsiteltyjä (mustikkajauhe), mutta siinäkin perusraaka-aine on kotimaisista
metsistämme löytyvä mustikka, jollaisia Kivikin varmasti on kerännyt ja syönyt
jo lapsena. Vaniljajauhetta ei tietysti suomalaisista raaka-aineista saa
valmistettua, mutta vaniljatankoa on leivonta- ja jälkiruokaohjeissa käytetty
Suomessakin jo satoja vuosia. Leivos on pohjimmiltaan muffinssi tai
”kuppikakku”, joka korotetaan leivoksen tasolle kuohkealla mustikkakreemikuorrutteella.
Pohja (12kpl isohkoja muffinsseja)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
Maustemitta vaniljajauhetta
100g sulatettua voita
2 dl maitoa
2 kananmunaa
2-3 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)
1 dl kaurahiutaleita
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
Maustemitta vaniljajauhetta
100g sulatettua voita
2 dl maitoa
2 kananmunaa
2-3 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)
- Sekoita kuivat aineet
keskenään.
- Vatkaa kananmunat, maito ja voi keskenään sekaisin.
- Lisää sulatettu voi, kananmuna ja maito kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa tai sekoita "turhaan".
- Lisää mustikat.
- Annostele muffinssipellin koloihin (joihin olet sujauttanut paperiset vuoat) ja paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Toki voit myös tehdä muffinssit ilman vuokaa, mutta silloin kannattaa käyttää mahdollisimman tukevia vuokia, ettei taikina leviä liikaa uunissa.
- Vatkaa kananmunat, maito ja voi keskenään sekaisin.
- Lisää sulatettu voi, kananmuna ja maito kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa tai sekoita "turhaan".
- Lisää mustikat.
- Annostele muffinssipellin koloihin (joihin olet sujauttanut paperiset vuoat) ja paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Toki voit myös tehdä muffinssit ilman vuokaa, mutta silloin kannattaa käyttää mahdollisimman tukevia vuokia, ettei taikina leviä liikaa uunissa.
Mustikkakreemikuorrute
1 dl kermaa
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
n. 2 rkl mustikkajauhetta (esim. kotimainen Biokia)
100g voita
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
n. 2 rkl mustikkajauhetta (esim. kotimainen Biokia)
100g voita
- Laita kerma, sokeri,
perunajauhot ja kananmuna kattilaan.
- Lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Älä keitä.
- Lisää mustikkajauhe ja anna jäähtyä.
- Vatkaa voi kuohkeaksi, lisää kiisseli ja vatkaa kunnes saat vaaleaa ja kuohkeaa kreemiä.
- Kuorruta jäähtyneet muffinssit mustikkakreemillä ja koristele halutessasi hopeakuulilla, nonparelleilla tms.
- Lämmitä koko ajan sekoittaen kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Älä keitä.
- Lisää mustikkajauhe ja anna jäähtyä.
- Vatkaa voi kuohkeaksi, lisää kiisseli ja vatkaa kunnes saat vaaleaa ja kuohkeaa kreemiä.
- Kuorruta jäähtyneet muffinssit mustikkakreemillä ja koristele halutessasi hopeakuulilla, nonparelleilla tms.
Wau!
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaMiten kuorrutteen saa noin hienosti?
VastaaPoistaPursottamalla sellaisella ruusu- tai lehtityllalla... Katso vaikka täältä mallia pursotuksiin: http://www.pinterest.com/pin/202521314468227690/
Poista