maanantai 27. syyskuuta 2010

Mustikka-puolukka piirakka

Oli taas tarkoitus leipoa viikonlopuksi jotain ja halusin kokeilla jotain uutta. No, Kinuskikissan sivuilla kun tulee käytyä suhteellisen usein niin otin sieltä sitten kokeiluun Puolukkaspiraalin. Ohje näytti yksinkertaiselta, herkulliselta ja näyttävältä ja aineksetkin löytyivät melkein kaikki kotoa. Kokeilemaan siis. Ja tietysti, kuten tapaani kuuluu hiukan muokattuna muutamasta syystä:
1. Halusin tehdä piirakan laktoosittomana,
2. Puolukoita ei ollut tarpeeksi
3. En löytänyt lähikaupasta vaniljatankoa


Taikinan teko sujui mutkattomasti. Helppo ja erittäin herkullinen taikina. Tuota voisi käyttää toistekin pohjana murotaikinan tilalla. Maustaa vaikka kanelilla tai ihan vaan vaniljalla tai jättää mausteet pois. Taikina myös levittyi mukavasti vuokaan ja lähti irti leikatessa hyvin (toki voitelin vuoan, mutta ei se aina tunnu auttavan). Myös täytteen teko onnistui varsin hyvin. Käytin siis vaniljatuorejuuston tilalla laktoositonta, maustamatonta tuorejuustoa ja maustoin vaniljasokerilla.Käytin pakastemarjoja, joten sulattelin niitä hieman ennen vuokaan laittoa. Spiraalinkin teko onnistui suhteellisen hyvin. Vaikka ei siitä niin tasainen tullut kuin Kinuskikissalla. Lopputuloksena erittäin herkullinen piirakka joka katosi parempiin suihin aika pikaista vauhtia.

Huomioita:
Täyte. Täyte oli hyvää, mutta en ole ihan varma toiko tuorejuusto siihen mitään erityistä lisää. Kokeilen varmaan seuraavalla kerralla vaikka niin, että korvaan osan maidosta kermalla täyteläisen maun aikaansaamiseksi. Sittenpähän tiedän maistuuko erilaiselta. Joka tapauksessa paksu vaniljakastike oli hyvää pelkästäänkin ja erinomaista piirakan täytteenä. Variaatioita saattaa tulla useamminkin tehtyä nyt kun on sitä kokeillut.

Piirakan paistaminen. Miten piirakan päälle laitetaan folio paistamisen loppuosaksi ilman, että se kyseinen folio tarttuu täytteeseen ja sotkee hienot raidat? Ei onnistunut. Mutta folio oli kyllä tarpeellinen, se reuna mikä jäi vähiten folion peittoon melkein paloi, vaikka muuten piirakka ei ollut mitenkään ylikypsä. Pitää siis vissiin opetella tuota folioimista.

Lopputulos. Ei ollut läheskään niin kaunis kuin kuvassa. Folioimisesta johtuvat kauneusvirheet olivat lopulta pieni ongelma verrattuna spiraalin värjäytymiseen. Puolukat eivät ehkä olisikaan värjänneet niin paljon kuin mustikat. Seuraavana päivänä piirakka nimittäin ei ollut enää ollenkaan sellainen kuin piti. Kuvia lopputuloksesta tulee kunhan saan ne taas ulos kamerasta.

Edit: kuva lisätty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti