lauantai 31. joulukuuta 2011

Jouluinen luumurahkakakku

oikein iloista uutta vuotta kaikille! Uuden vuoden herkkuja sitten vuoden 2012 alussa, nyt vielä yksi (tosin ei ehkä viimeinen) jouluinen kakkuohje.

Olen törmännyt jo useammankin kerran tällaisiin "väärin päin" koottaviin juustokakkuihin ja voileipäkakkuihin. Päätin siis kokeilla ideaa tähän joulukakkuun. Ohje on omasta päästä ja sen mukaan tehty mitä kotoa löytyi ja helposti kaupasta sai. Kakku oli laktoositon, mutta "tavallisetkin" tuotteen toimivat ihan yhtä hyvin. Gluteenittoman tästä saa helposti käyttämällä gluteenittomia pipareita tai keksejä.

Luumurahkakakku 
(pieneen 15cm irtopohjavuokaan, riitti hyvin muiden herkkujen ohella 9 hengelle)

250g maitorahkaa
2dl vispikermaa
2dl luumuhilloa (itse tehtyä, sellaista jossa oli luumuista myös kuoret mukana)
Sokeria maun mukaan
Hiukan vaniljajauhetta
Joulupipareita
Sulatettua voita tai margariinia
4 liivatelehteä

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka ja luumuhillo. Mausta vaniljalla ja tarvittaessa sokerilla.
- Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla ja asettele pohjalle "koristepiparit".
- Kiehauta tilkka vettä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet veteen. Kaada ohuena nauhana rahkatäytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
- Kaada täyte vuokaan. Kannattaa aloittaa lusikoimalla täytettä koristpipareiden päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Tasoita pinta.
- Murenna loput pipareista. Valitettavasti minulla ei ole tarkkaa määrää kun murentelin loput mitä purkin pohjalta löytyi... Sulata hieman voita tai margariinia ja sekoita piparimuruihin. Levitä muruseos varovasti ja mahdollisimman tasaisesti rahkatäytteen päälle. Peitä kakku ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai mieluiten yön yli.
- Kumoa kakku varovasti tarjoiluastiaan ja poista kelmut.

Huomioita
- Tässä kakussa pohjaa oli vain nimeksi. Meilläpäin kun ei oikein koskaan ole tykätty näistä keksipohjista...
- Kakun voi koota myös oikein päin. Tuolloin aloitetaan tietysti pohjasta.
- Luumuhillon sijasta kakussa voisi käyttää mitä vain muutakin hilloa (omenahillo, appelsiinimarmeladi...) ja tietysti myös kaupan luumuhillot ja tortuntäytteet käyvät mainiosti. Keksipohjaksi voi myös maun mukaan ja toisena vuodenaikana, jos ei halua jouluista kakkua, käyttää muita pipareita tai keksejä. Hyvin käy Dominot, digestivet, kaurakeksit jne.
- Jos teet kakun isompaan vuokaan, tulee siitä tietysti matalampi jos et lisää täytteen määrää.

2 kommenttia: