keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Sitruuna-marenkipiiras

Sitruuna on hyvää, marenki on hyvää ja piirakat ovat hyviä. Sitruuna-marenkipiiraat ovat hyviä ainakin kahviloissa, ja kun tällaisia tehtiin Koko Suomi leipoo -ohjelmassa niin eiköhän olisi aika minunkin yrittää. Tein ohjelman sivuilta löytyneen ohjeen mukaisen piirakan, mutta täytyy myöntää että en kyllä olisi sitä ehtinyt määrätyssä ajassa tekemään (1h 45min). Marenkia laitoin piiraan päälle hieman vähemmän kuin ohjeessa. Maistaessa totesimme että marengin määrä ei ollut ohjeessa ollenkaan liioiteltu. Sitruunan happamuus kaipasi tasoittavaa marenkia seurakseen. Joka tapauksessa piiras oli herkullinen, joten kannustan kokeilemaan.

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja
300g jauhoja
100g tomusokeria
150g voita
50g kananmunaa

- Valmista murotaikina. Voi ja kuivat aineet nypitään sekaisin. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki kylmässä ennen kaulitsemista. 
- Kaulitse irtopohjavuokaan 2,5mm paksu pohja. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painot.
-  Esipaista pohja. Paistoin pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 15minuuttia. Kannattaa kokeilla oman uunin mukaista lämpötilaa ja vahtia ettei piiras tummene liikaa.

Täyte
300g sokeria
3 sitruunaa, joista mehu ja yhdestä kuori
185g kermaa
300g kanamunaa

- Sekoita kaikki aineet.
- Lisää täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunissa 110 asteessa kunnes piiras on hyytynyt.

Italialainen marenki
300g sokeria
75g vettä
150g valkuaista


- Keitä sokeri ja vesi 120 asteeseen ja lisää ohuena nauhana vaahdotettujen valkuaisten joukkoon.
- Koristele piiras jäähtyneellä marengilla. Polta/ruskista marenki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti