Herkullinen leipä, jonka voi täyttää erilaisilla välimerellisillä
(tai muuten vaan herkullisilla) täytteillä. Omassa suunnitelmassa oli
myös feta, mutta leipää syödessäni muistin unohtaneeni sen jääkaappiin.
No, hyvä leipä tästä silti tuli. Varsin suuri kuitenkin, eli jos et
halua syödä samaa leipää pitkään (tai pakastaa osaa) kannattaa pienentää
annoskokoa. Tällaisenaan sopisi mainiosti isommallekin porukalle keiton
kanssa nautittavaksi.
Täytetty kreikkalainen leipä
Leipätaikina
3 dl jogurttia
50g hiivaa
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
50g sulatettua voita
n. 9 dl vehnäjauhoja
Täyte
3 keitettyä kananmunaa
noin puolikas (pieni) purjo
Välimeren tahnaa (esim tämä Pirkan tuote)
Muutama kirsikkatomaatti
Suolaa, pippuria, oreganoa
- Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, hunaja ja suola.
-
Lisää kananmunat ja jäähtynyt voisula sekä osa jauhoista. Sekoita
tasaiseksi ja alusta mukaan loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja
anna nousta noin puoli tuntia liinan alla.
- Tee täyte. Hienonna kananmuna. Pilko purjo suikaleiksi ja puolita kirsikkatomaatit.
- Kaada kohonnut taikina jauhotettulle alustalle ja vaivaa se hyvin. Kauli taikina 30x50cm levyksi.
-
Levitä tahna taikinan pinnalle ja ripottele muut täytteet sen päälle.
Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Kääri rullaksi kääretortun
tavoin ja jätä sauma alle.
- Käännä rulla pyöreäksi renkaaksi ja
purista päät yhteen. Leikkaa saksilla viiltoja leivän ulkoreunaan niin,
että täyte tulee vähän näkyviin. Anna leivän nousta puolisen tuntia.
-
Voitele leipä maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200
asteessa noin 30 minuuttia. Peitä leipä leivinpaperilla paistamisen
loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti