maanantai 18. tammikuuta 2016

Täytetty kreikkalainen leipä

Herkullinen leipä, jonka voi täyttää erilaisilla välimerellisillä (tai muuten vaan herkullisilla) täytteillä. Omassa suunnitelmassa oli myös feta, mutta leipää syödessäni muistin unohtaneeni sen jääkaappiin. No, hyvä leipä tästä silti tuli. Varsin suuri kuitenkin, eli jos et halua syödä samaa leipää pitkään (tai pakastaa osaa) kannattaa pienentää annoskokoa. Tällaisenaan sopisi mainiosti isommallekin porukalle keiton kanssa nautittavaksi.

Täytetty kreikkalainen leipä

Leipätaikina
3 dl jogurttia
50g hiivaa
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
50g sulatettua voita
n. 9 dl vehnäjauhoja

Täyte
3 keitettyä kananmunaa
noin puolikas (pieni) purjo
Välimeren tahnaa (esim tämä Pirkan tuote)
Muutama kirsikkatomaatti
Suolaa, pippuria, oreganoa

- Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, hunaja ja suola.
- Lisää kananmunat ja jäähtynyt voisula sekä osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja alusta mukaan loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna nousta noin puoli tuntia liinan alla.
- Tee täyte. Hienonna kananmuna. Pilko purjo suikaleiksi ja puolita kirsikkatomaatit.
- Kaada kohonnut taikina jauhotettulle alustalle ja vaivaa se hyvin. Kauli taikina 30x50cm levyksi.
- Levitä tahna taikinan pinnalle ja ripottele muut täytteet sen päälle. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Kääri rullaksi kääretortun tavoin ja jätä sauma alle.
- Käännä rulla pyöreäksi renkaaksi ja purista päät yhteen. Leikkaa saksilla viiltoja leivän ulkoreunaan niin, että täyte tulee vähän näkyviin. Anna leivän nousta puolisen tuntia.
- Voitele leipä maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Peitä leipä leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti